Localització

La Nou de Gaià és un municipi de la comarca del Tarragonès que forma part de l’àrea anomenada Baix Gaià. El municipi consta de 535 habitants (2011) i té una extensió de 4’3 km². Per extensió territorial és un dels municipis més petits del Tarragonès, compta només amb un nucli de població, La Nou de Gaià. El terme municipal limita amb els de Vespella de Gaià, la Pobla de Montornès, el Catllar, Altafulla i la Riera de Gaià.És al marge esquerre del riu Gaià, a uns 94 m sobre el nivell del mar, al vessant sud d’un turó. L’any 2011 comptava amb 535 habitants. Limita amb els següents municipis:Vespella de Gaià, la Riera de Gaià, el Catllar i la Pobla de Montornès.

El terme municipal és accidentat pels contraforts de la serralada prelitoral, a 94 metres d’altitud, el poble és al vessant meridional del turó de Barral, de 114 metres d’alçària, i d’altres com els pujols del Rovira, del Castellar, del Portalet i del Dalmau.Pel terme hi passen també dos torrents, provinents de Vespella de Gaià. Són els torrents de Vespella i el de la Nou, les aigües dels quals van a parar al Gaià dins del terme de la Riera.

El sòl de La Nou de Gaià és calcari, amb un ph superior a 7. Aquest és un factor limitant per moltes espècies que només poden viure en sòls amb un pH inferior. A més els sòls solen tenir poca profunditat i això fa que la retenció d’aigua als estius sigui baixa. A les parts baixes els sòls estan formats per sediments que s’han dipositat al llarg de milers d’anys. Això sol passar al costat de rieres i dóna lloc a sòls més profunds i humits amb una comunitat vegetal anomenada bosc de ribera.

La Nou de Gaià ostenta un clima meditarrani marítim, però proper als climes subàrids, que predominen a poca distància cap al sud. La temperatura mitjana anual és d’uns 16 °C, a l’estiu els termòmetres s’enfilen per damunt dels 20 °C de mitjana, i a l’hivern ronda els 10 °C. La pluviositat anual està per sota dels 500 mm, amb una forta estacionalitat a la tardor i a la primavera. Els estius són bastant secs i fan patir estrès hídric a la vegetació que pot arribar a comportar la caiguda de les fulles en arbres perennes. La proximitat del mar fa que la humitat es mantingui força alta durant tot l’any.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *