1r Base, 3r de Selecció, 6è d’Escumosos… Probablement, en llegir les etiquetes dels nostres vins, vosaltres també us heu preguntat: per què tants números?
Estimats/des amants del vi natural, avui resoldrem dubtes i us explicarem l’origen de tot, des d’abans d’iniciar el celler fins avui en dia. Som-hi!
Com bé sabeu, tot comença el 2010. A Moisès & family, que ja feia temps que preparaven l’obertura del celler, els hi faltava una peça clau per completar el puzzle: el nom. Sovint passa que ens agrada molt un vi, però no recordem el nom ni com es deia el celler. Per tant, havia de ser un fàcil de recordar. Un símbol semblava la millor opció. Però, quin? Bé, el celler estaria a la Nou de Gaià. Per tant, un “9” era una bona definició. A més, 9 en català també és “nou”, un projecte nou que vol començar amb força, fent vins diferents dels tradicionals. Però l’any era 2010, greument afectat per la crisi, i els ànims estaven bastant baixos en general. I doncs d’aquí neix el “+”, un al·licient per millorar, "be positive!", evolucionar i buscar noves maneres de treballar. Ja tenim el "9+".
Avancem fins al 2022. Després d’una aturada mundial, sembla que tot comença a rutllar de nou. I amb un nou inici, també venen nous canvis. L’estudi de disseny Pràctica és l’encarregat de renovar la imatge de Celler 9+, probablement un dels únics cellers al món que té un número com a nom. Amb això en ment, els dissenyadors de Pràctica etiqueten la nostra cartera de vins mantenint un enfocament minimalista en honor a la mínima intervenció que adoptem a l’hora de fer-los. Etiquetes honestes, senzilles, i accessibles, sense storytellings evocadors. Així és com les nostres referències obtenen un ordre numerat, fàcil d’entendre i d’identificar. Vins ecològics, de varietats autòctones, i sense sulfits afegits organitzats en les seccions:
Base, cupatges amb la millor relació preu/qualitat i ben accessibles pels que s’inicien al món dels vins naturals.
1r de 9+ Base: Cartoixà-Macabeu
2n de 9+ Base: Garnatxa, Cabernet Sauvignon i Cartoixà
Selecció, amb monovarietals brisats, alguns més estilitzats i d’altres més clàssics. Cada color de l’etiqueta escollit especialment per la varietat del vi.
1r de 9+ Selecció: Macabeu
2n de 9+ Selecció: Cartoixà blanc
3r de 9+ Selecció: Cartoixà vermell
4t de 9+ Selecció: Sumoi
5è de 9+ Selecció: Garnatxa
6è de 9+ Selecció: Moscatell
Escumosos, amb caves (en blau) i ancestrals (en vermell) que no et deixaran indiferent.
1r de 9+ Escumosos: Cartoixà blanc (cava)
2n de 9+ Escumosos: Cartoixà vermell (cava)
3r de 9+ Escumosos: Cartoixà
4t de 9+ Escumosos: Garnatxa
5è de 9+ Escumosos: Sumoi
6è de 9+ Escumosos: Macabeu-Cartoixà
7è de 9+ Escumosos: Macabeu-Sumoi
Així doncs, aquest sistema numerat de les etiquetes no només simplifiquen la seva identificació, sinó que a més reflecteixen la filosofia del celler — etiquetes senzilles i honestes per vins senzills i honestos.
Què us semblen?
Fun fact: L'any passat, el redisseny de les etiquetes va rebre un premi ADG Laus Plata a la categoria de disseny de packaging. Genial!
Actualment l'estudi Pràctica ha deixat d'existir per transformar-se en Principi (@principi.estudi) i SMLXL (@smlxl.company).
La fotografia d'aquesta publicació l'ha fet Enric Badrinas.
Etiquetes impreses a Chalaguier.
Comments