Hola amants del vi natural!🍷
Benvinguts i benvingudes al nostre blog, un plaer tenir-vos per aquí. Com que som un celler de vins naturals, ens han fet mil vegades la pregunta: els vins naturals, ecològics i biodinàmics són el mateix?
Potser tu també te l'has fet en algun moment. És per això que hem decidit que la primera publicació havia d'ajudar a aclarir tots aquests dubtes! La resposta és no. Gràcies per llegir-nos!
És broma. Anem al gra:
Vins ecològics
Els vins ecològics són aquells que no utilitzen tractaments químics a la vinya. És a dir, res de pesticides, herbicides ni fungicides. Només es pot fer ús de sofre i sulfat de coure. Els adobs també han de ser ecològics! Generalment, s'usen fems de cavalls o vaques, però també d'altres pastures del voltant. La producció ecològica està certificada, i a la UE, la podràs identificar amb un segell d'una fulla verda com aquesta.
Segell de vi ecològic
Vins naturals
Anomenem vi "natural" a un estil de producció que se'n diu de mínima intervenció, tant en el cultiu com en el procés d'elaboració. És a dir, que no utilitza ni fertilitzants químics, ni pesticides, ni additius com llevats, conservants, o correctors de color, etc. Per tant, un vi natural sempre serà un vi ecològic. Ull! Això no vol dir que tots els vins ecològics siguin naturals! Pot ser que siguin ecològics, però portin sulfits afegits, doncs, no seran vins naturals. Per ara, no hi ha cap segell que indiqui que un vi és natural. Per tant, si tens curiositat, el primer pas és identificar si té segell ecològic. Si en té, entra a la pàgina web del celler i investiga si en fan menció o posa’t en contacte amb ells directament!
Vins biodinàmics
Finalment, tenim els vins biodinàmics. Els vins biodinàmics sí que són ecològic i naturals. Però no tots els vins naturals ni tots els vins ecològics són biodinàmics. L'agricultura biodinàmica fa servir un enfocament holístic de les explotacions agrícoles. Igual que en l'agricultura ecològica, no s'utilitzen químics ni sintètics i es treballa principalment amb adobs i compostos. Però a més també hi inclou un component espiritual amb preparacions que aporten forces còsmiques als sòls. Per exemple, enterrar una banya de bou entre els fems a la tardor i recuperar-la a la primavera, per fusionar el regne animal amb el vegetal. També cal considerar les fases de la lluna per diversos processos com veremar, plantar, llaurar, o inclús embotellar. Els vins biodinàmics sí tenen segell:
Segell de vi biodinàmic
En conclusió,
un vi biodinàmic és natural i ecològic. Un vi natural és ecològic, però no necessàriament biodinàmic. I un vi ecològic no té per què ser natural ni biodinàmic. Una mica més clar? Potser no, però si continues tenint dubtes envia'ns un missatge a Instagram o pregunta'ns quan ens vegis en algun tast o fira.
A Celler 9+ fem vins naturals, per tant, també ecològics. No fem vins biodinàmics, però sí que utilitzem algunes tècniques biodinàmiques. Per exemple, ens guiem pel calendari de la Lluna durant els diversos processos pels quals passen els nostres vins, des de la terra fins a la taula.
Consell del dia: Segons el calendari de la Lluna, els millors dies per degustar un vi són els dies de flor i de fruita (nosaltres hi afegim el component de la companyia, que també fa!).
Apa, Salut!🧡
Commenti